keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Vuoden surkein kirja: Nainen ja apina

Hyvin harvoin käy niin, että kirja jää kesken. Nyt pitkästä aikaan näin kävi. Peter Høegin kirjoittama Nainen ja apina kirjaa en jaksanut millään lukea. Liian sekava, utopistinen, hankala. Ehkä yritän joskus myöhemmin vielä. 
Monen iltana yritin tätä lukea ja ihan tosissaan antaa kirjalle mahdollisuuden. Mutta ei auttanut. 

Kirjaa olen kuullut useiden ylistävän, ja varmasti tämä monille onkin ollut mieluinen. Itse en hirveästi välitä liian hienosta ja vaikeaselkoisesta kaunokirjallisuudesta, jonka lukeminen on työlästä. 


NAINEN JA APINA

Alkuteos: Kvinden og aben on ilmestynyt 1996. 
Suomentanut : Pirkko Talvio-Jaatinen. 
1. painos: Tammi, 1996
 Keltainen kirjasto 
Sivumäärä : 293. 
3. painos: Tammi, 2011
Keltainen pokkari

Høegin uusi romaani tapahtuu nykyhetken Lontoossa. ”Nainen” on englantilaisen eläintieteilijän ja eläintarhan johtajan tanskalaissyntyinen vaimo Madeleine Burden, toimeton ylellisyysrouva, joka pitää itsensä käynnissä ja hermonsa kurissa siemailemalla kaiket päivät laimennettua spriitä. ”Apina” taas on Erasmus, eräänlainen simpanssi jossa on oudon ihmismäisiä piirteitä. Se on salakuljetettu Englantiin ja päätynyt Madelenen miehen Adam Burdenin koekaniiniksi.

Madelene kiinnostuu Erasmuksesta ja vapauttaa tämän. He pakenevat yhdessä yli Lontoon kattojen Pohjois-Englannissa sijaitsevaan eläinpuistoon. Heidän välilleen kehittyy rakkaussuhde ja Erasmus oppii Madelenen opastuksella pian puhumaan englantia. Lopuksi he palaavat Lontooseen, missä Erasmus aiheuttaa koko kansakunnan identiteettiä järisyttävän skandaalin uuden eläintarhan avajaisissa.

Tämä kirja on yhtä ällistyttävän erilainen kuin Høegin muutkin romaanit. Vanhat kliseet tulevat uuteen käyttöön: tiedemies joka antaa sielunsa löytääkseen uuden eläinlajin, nainen joka menee lääpälleen villimiehen edessä. Tuloksena on aikuisten tieteissatu tai filosofinen traktaatti tai eläinten oikeuksia puolustava ja inhimillistä sivilisaatiota kritisoiva pamfletti tai rakkauskertomus – tai näitä kaikkia yhdessä.

Minun piti ihan tarkistaa, mitä tarkoittaa traktaatti. Wikipedia >> traktaatti

Kirsi Kirjapinon takana 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti