tiistai 14. joulukuuta 2021

Katja Kettu sai uuden mahdollisuuden

Minulla meni vuosia, että uskalsin tarttua Katja Ketun kirjoittamaan kirjaan. Luin kauan sitten Kätilön, ja se oli niin kauhea, että en halunnut Ketun tuotantoa lukea.

Hyvin harvoin kirja kuvottaa minua, saatikka tulee uniin. Kätilö oli sellainen. Oksettava, kamala ja satunnaisesti näin siitä unia vielä kuukausienkin päästä.

En sano, että kirja olisi huono ollut kuitenkaan. Minulle se vain oli silloin liikaa jostain syystä. Olisinkohan ollut raskaana sitä lukiessa? Kuitenkin jonkinlainen vastenmielisyys jäi Katja Ketun kirjoja kohtaan. 

Vasta kirppikseltä bongasin Katja Ketun kirjoittaman Yöperhosen ja ajattelin antaa uuden tilaisuuden.

Affiliate-linkki merkitty * 


YÖPERHONEN
Kirjailija: Katja Kallio
Jukkaistu: 2015
Kustantaja:WSOY
Sivumäärä :322 

Yöperhonen oli mielenkiintoinen kertomus Irga Malisen elämästä 1930-luvulla. Nuorena, raskaana olevana, hän päättää loikata Neuvostoliittoon takaa-ajajia pakoon. Neuvostoliitossa Irgaa odotti unelma hohdokkaasta tulevaisuudesta Sudenhampaan kanssa. Haavekuva vaihtuikin kuulusteluihin ja Vorkutan leiriin.

Verna lähtee Marinmaalle selvittämään kuolleena löytyneen isänsä kohtaloa ja löytää sieltä Elnan. Ja rakkauden. Kuka on Elna ja mikä on hänen osuutensa tapahtumien kulussa? Kuinka Irgan kävi? 

Magiaa, rakkautta, loitsuja ja luonnonrohtoja. Hyväksikäyttöä, murhia. Luonnonuskontoja. Tekstissä vilisee venäjän kielelisiä sanoja ja Marinmaalaisten kulttuuria. Kielellisesti kirja on rikas. Miljöön ja henkilöiden kuvaus on runsasta ja selkeää. Kirjoitustyyli ei ole kaiken helppolukuisinta, paikoin jopa vaikeaselkoista.

Vuodet ja kertojat vaihtelevat. Välillä ollaan esimerkiksi Irgan kertomana 1937 vuodessa, välillä 2015. Lopuksi kerrontakuvioihin tuli vielä Vova päiväkirjatyylisesti.

Kaikenkaikkiaan hyvin mielenkiintoinen kirja! 

Ääni- & e-kirjana Yöperhonen löytyy * tästä

-Kirsi Kirjapinon takana 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti