tiistai 9. kesäkuuta 2020

UNISSAKULKIJA JA VARJOJEN HUONE, varistyttö - trilogian loput osat

UNISSAKULKIJA


Kirjoittanut Erik Axl Sund *
Otava 2014

Takakannesta:

"Vuoroin lyödä ja hyvällä, ensin suojella ja sitten tuhota.

Kun tyttö riisuu mekkonsa, hän ehtii huomata, että tällä on useita isoja mustelmia vatsassa ja ristiselässä. Hänet valtaa kummallinen tunne, jota hän ei ole kokenut aiemmin. Helvettiäkö sinä kuvittelet voivasi viedä minun paikkani? 

Rikoskomisario Janette Kihlberg jatkaa selvittämättömien lapsenmurhien tutkimuksia trilogian toisessa osassa. Työn keskeyttää uusi järkyttävä tapaus - veriteko, johon liittyy sairaita rituaalisia piirteitä. "

" Unissakulkija piinaa vaikka kannet on suljettu. Vetää puoleensa kuin kielletty leikki." - Turun Sanomat


VARJOJEN HUONE

Kirjoittanut Erik Axl Sund *
Otava 2014

Näin esitellään trilogian viimeinen osa:
" Persoonallisuushäiriöstä kärsivä psykoterapeutti Sofia Zetterlund näkee menneisyytensä uudessa, hämmentävässä valossa. Murhatapaukset alkavat viimein ratketa, ja niiden todellinen luonne on puistattavampi kuin kukaan osasi aavistaa. Koittaa koston aika - mutta voiko verta pestä pois verellä?" 


**
Trilogia on kauheudessaan ja oksetravuudessaan ihan omaa luokkaansa, mikään miellyttävä lukuelämys tämä ei ole. Ilettävyyksiä täynnä. Oksettavaa. Mutta kun ensimmäisen aloitti, niin pakko oli lukea loputkin. 

Varsinkin trilogian päätöksen kauheudet jäivät pitkäksi aikaa kummittelemaan mieleeni, ja uniini. Ahdistavaa. 

Juoni oli loppuun asti täynnä mutkia ja koukeroita. Kirjaa kerrotaan monien henkilöiden suusta ja ajassa hypitään 1940-luvullekkin. Hiukan sekavaa kerrontaa, ainakin minulle, kun en ole tottunut lukemaan tuolla tyylillä kirjoitettuja kirjoja. 

Trilogia kannattaa lukea yhteen kyytiin. En missään nimessä suosittele herkille! 

*Erik Axl Sund - nimimerkin takaa löytyy ruotsalaiskaksikko Jerker Eriksson ja Axlander Sundqvist.

-Kirsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti