perjantai 29. toukokuuta 2020

VARISTYTTÖ - Trilogian ensimmäinen osa

VARISTYTTÖ



Kirjoittanut Erik Axl Sund *
Kråkflickan
Otava 2014
Suom. Kari Koski

"Pimeyden trilogian loistava avaus" - Turun Sanomat 

Takakannesta: 

"Kun pieni ja haavoittunut sielu rikotaan, se haluaa hyvityksen. 

Juuri nyt, kun poika makasi tokkurassa patjalla, hän oli pelkkä alkio. Kun hän olisi opettanut pojalle, miltä tuntui olla samaan aikaan sekä uhri että tekijä, tämä ymmärtäisi. 

Ensimmäinen muumioitunut lapsi löytyy metroasemalta jätesäkissä. Se, mitä rikoskomisario Jeanette Kihlbergille kohta paljastuu, uhmaa mielikuvituksen rajoja. "

Uh, huh. Ensinnäkin kansi aiheuttaa jo äiti-ihmisessä (ainakin minussa) ahdistusta. Takakannen tekstit lisää sitä, mutta silti kirja tarttui kirppikseltä mukaan. Pitkään se pyöri pinossa, ennenkuin sain otettua luettavaksi. 

Varistyttö on psykologinen dekkari, joka kertoo äärimmäsyyksiin menevästä raakuudesta, julmuudesta ja ihmismielen synkempääkin synkemmistä syöverestä. Pedofiliaa, sadismia. Traumoja a hyväksikäyttöä. Hyväksikäytettyjen traumoja. 

Juoni on selvä,  mutta aavistuksen polveilevaa ja henkilöhahmot tahtoivat sekoittua minulla ensimmäisellä lukukerralla välillä. Keskeisessä roolissa koko trilogiassa ovat rikoskomisario Jeanette Kihlberg ja psykoterapeutti Sofia Zetterlund, jolta Jeanette pyytää apua sarjamurhaajan profiloimiseen. 

Kirjassa kuvataan yököttävän yksityiskohtaisesti raakuuksia ja kaikkea muuta. Heikkohermoiselle lukijalle tämä ei todellakaan sovi. Tämä tulee uniin, ahdistaa ja kauhistuttaa, että tällaisia tekoja todellakin voi tapahtua oikeasti. 



*Erik Axl Sund - nimimerkin takaa löytyy ruotsalaiskaksikko Jerker Eriksson ja Axlander Sundqvist. 

Kirsi/ Kirjapinon takana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti